Blog

RSS

SoMus: el Museu Escolar de Pusol participa en un projecte de investigació europeu

07-12-2018


SoMus: el Museu Escolar de Pusol participa en un projecte de investigació europeu

Des de 2014 el Museu Escolar de Pusol forma part d'un projecte de recerca, d'àmbit europeu, anomenat SoMus. Aquest projecte ens ha portat tant treball com a coneixement i experiència en l'àrea de la museología social, en la qual es centra. I després de quatre anys de treball en equip amb la seua coordinadora, la Dra. Lorena Sancho Querol, estem ja gaudint dels resultats que aquests coneixements han revertit en la nostra forma de treballar i d'organitzar el nostre dia a dia.

Abanderat per la Universitat de Coïmbra (Portugal), el projecte SoMus ha implicat a diversos museus i agents culturals de tota Europa, especialment de dues regions: l'Europa nòrdica i l'Europa del sud. En breu començarà una segona fase en la qual la Dra. Sancho treballarà amb un àmbit geogràfic més ampli: els Balcans, Centroeuropa, etc.

Aquests museus, els qui han seguit el nostre mateix procés de repensar i exposar la seua metodologia de treball amb la societat, són: el Museu do Va portar de Sao Bras d'Alportel, a Portugal; el Finish Labour Museum, a Finlàndia; i el Qvarnstensgruvan Millestones Museum, a Suècia. Amb tots ells celebrem una trobada al final d'aquest procés, del que parlarem detalladament en un altre text d'aquest blog.

I què és açò de la museología social? Doncs és, simplement, aquella que involucra a la societat en la gestió dels museus, donant espai als usuaris en l'esdevenir diari d'aquestes institucions i, fins i tot, en els seus processos decisius. I d'açò, en Pusol, tenim una mica d'experiència…


Des de l'inici del projecte L'Escola i el Medi, allà per 1970, en el qual es va involucrar a les famílies dels alumnes  en la salvaguarda de la cultura tradicional de la pedania de Puçol, i fins a l'actualitat en què estem constituïts com a associació sense ànim de lucre, amb una junta directiva de persones reunides als ideals del projecte que gens tenen a veure amb l'àmbit museístic, en el Museu Escolar de Pusol sempre s'ha comptat amb l'ajuda i col·laboració dels veïns i veïnes, famílies de l'alumnat, persones destacades en l'àmbit educatiu, cultural o social d'Elx. Però no solament açò, les seues decisions han donat lloc al fet que el nostre projecte educatiu-museístic haja arribat on està actualment.

Aquesta circumstància, la que treballem mà a mà amb la comunitat que ens envolta, és la que va atraure a la Dra. Sancho al Museu Escolar de Pusol. Amb ella ens asseiem a pensar en el nostre model de gestió, i de pas, a “rejovenir” el projecte educatiu-museístic que Fernando García Fontanet i els seus col·laboradors havien vingut construint des de la dècada de 1970.

Tot aqueix procés de meditació sobre els nostres errors i encerts, bones pràctiques i metodologies de treball, resultats i problemes, i fins  als nivells de reciprocitat a la participació amb els nostres usuaris…  conclou amb el final d'aquest 2018. D'ell han resultat tres productes que veuran la llum pròximament: el propi projecte SoMus, presentat en la Universitat de Coïmbra; un renovat Projecte Educatiu-Museístic de Pusol, document al que hem cridat PoEM; i finalment un article científic, destinat a publicar-se a una revista especialitzada d'àmbit internacional. A més, ja s'ha presentat en fòrums dedicats al patrimoni o a la participació en l'àmbit cultural a Dinamarca, Brasil i Xina, però es preveu que aquest tipus de requeriments es multiplicaran després de la publicació dels documents que acabem d'esmentar.

Ha sigut per a nosaltres un autèntic aprenentatge, quasi un curs d'especialització, sobre com impulsar la participació dins dels museus, però també sobre el nostre propi Projecte, la seua història i la seua organització. Fent que ens sentim, si cap, encara més orgullosos del Museu Escolar de Pusol. 

Autor: José Aniorte, gestor cultural del Museu Escolar.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top